Kunststof lassen

Ik heb nooit geweten dat kunststof lassen mogelijk is, totdat ik er een interessant artikel over las op internet. Het is zelfs een manier die zeer veel gebruikt wordt voor het verbinden van kunststoffen. Naast lassen, wordt er ook veel gebruik gemaakt van verlijmen, maar met lassen ontstaat er een onmiskenbare, sterke verbinding. Niet alle thermoplastische kunststoffen zijn geschikt voor deze manier van verbinden, maar de materialen die veel worden gebruikt, zoals PE, PP en PVC, zijn hier wel zeer geschikt voor. 

Technieken voor kunststof lassen   

De kunststoffen worden verhit, waardoor het materiaal plastisch wordt. Met behulp van de hitte en de toegepaste druk, versmelten de materialen zich met elkaar. Nadat de kunststof is afgekoeld, is er een stevige verbinding tot stand gekomen. Er zijn verschillende technieken die het lassen van kunststof mogelijk maken. Een techniek staat bekend als draadlassen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een speciale lasföhn en een lasdraad. De föhn blaast hete lucht die, de draad en de delen die verbonden moeten worden, verhit. De draad wordt in de naad gedrukt en versmelt met de twee losse delen. Wanneer het geheel is afgekoeld, is de verbinding een feit. Deze methode wordt veel gebruikt, aangezien het de lasser veel vrijheid geeft, en de techniek is toepasbaar in veel situaties. Een andere methode wordt extrusielassen genoemd. Met behulp van een extrusielasmachine kunnen dikkere en grotere delen kunststof verbonden worden. De lasdraad wordt verwarmt en wordt op de naad gedrukt. Het nadeel van deze methode is dat een extrusielasmachine niet zo handzaam is. Wil je een goed resultaat krijgen, dan moet je op zoek naar een specialist met veel ervaring. Stomplassen is een methode waarbij geen lasdraad wordt gebruikt. De kunststof platen worden direct met elkaar verbonden. Deze techniek is vooral geschikt voor PE, PVC en PP materiaal, waarbij de plaatdikte een waarde heeft tussen de drie en de dertig milimeter. Deze manier van lassen zorgt voor een zeer sterke verbinding.  Wanneer kunststoffen in een hoog tempo verbonden moeten worden, wordt er gebruik gemaakt van ultrasoon lassen. Door middel van geluidstrillingen worden de platen met elkaar versmolten. De verbinding die ontstaat is sterk, maar niet voeistofdicht. Spiegellassen is een methode die wordt toegepast op buizen. De uiteinden van de buizen worden beide tegen 'de spiegel', het verwarmingselement aangedrukt, totdat de zijden plastisch worden. Vervolgens wordt de spiegel verwijderd en worden de materialen met elkaar versmolten. De verbinding die tot stand wordt gebracht is sterk en vloeistofdicht. Een andere techniek voor het verbinden van buizen is moflassen: het verbinden van elementen met behulp van een moflasmachine en een moflasfitting. De Jongh Pipesystems biedt verschillende las services aan.Tags:
437 Woorden

Over ons

Nieuwe ontwikkelingen in de landbouw Mijn naam is Sonny. Met nieuwe en verbeterde landbouwuitrusting en technologie wordt de landbouw in de moderne tijd een stuk gemakkelijk gemaakt. Ik heb een sterke passie ontwikkeld voor mijn beroep en heb landbouw in mijn leven omarmd. Ik heb een betere toegang tot landbouwuitrusting en materialen gekregen wat mijn werk een stuk makkelijker maakt en het helpt me een weg te vinden in de commerciële sector. De behoeften aan een betere landbouwsector omvatten een functionerend ondersteuningssysteem, verbeterde bedrijfsexpertise voor marketing, toegang tot kennis over innovaties voor moderne apparatuur en het toetreden tot boerengroepen of -verenigingen om betere, innovatieve ideeën op de boerderij te bieden.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Kunststof lassen
31 mei 2018

Tags